Uudenvuodenpäivänä vuonna 2010 astui voimaan kiistelty yliopistouudistus, jonka tarkoitus oli lisätä yliopistojen autonomiaa. Helsingin yliopiston entinen kansleri ja tuolloin rehtorina toiminut Thomas Wilhelmsson käy läpi Yliopistouudistus. Tarkoitus, toteutus ja tulokset -uutuusteoksessa uudistuksen etenemistä ja omakohtaisia kokemuksiaan tapahtumista. Wilhelmsson näkee, että yliopiston hallinnollinen autonomia on laajentunut, mutta taloudellisen autonomian kasvattaminen ei ole toteutunut.
Mielipiteitä jakaneesta yliopistouudistuksesta taitettiin peistä valtamedioissa asti, ja Helsingin yliopistossa sen vastustajat valtasivat hallintorakennuksen. Keskeinen syy uudistukselle oli huoli yliopistojen kansainvälisestä kilpailukyvystä. Yliopistosta haluttiin valtiovallasta itsenäisempi toimija, joka hallitsisi toimintatapaansa ja talouttaan paremmin.
Helsingin yliopiston entinen rehtori ja kansleri Thomas Wilhelmsson tuo Yliopistouudistus-teoksessa oman näkemyksensä uudistustyöhön. Hän kertoo ajatuksista, keskusteluista ja tapahtumaketjuista, jotka vaikuttivat prosessin taustalla mutta jotka eivät käy ilmi virallisista asiakirjoista.
Wilhelmsson avaa uudistuksen syitä ja tarvetta sääntelyn purkamiselle, kansainvälistymiselle sekä strategiselle johtamiselle mutta ei välttele tehtyjä virheitä. Uudistuksen kohtaaman kritiikin lisäksi ongelmia aiheuttivat kamppailut apteekkiprivilegiosta ja kiinteistöjen hallinnasta. Monessa asiassa vastakkain olivat yliopisto ja opetusministeriö toisella, valtiovarainministeriö toisella puolella. Taloudellisen autonomian kasvattaminen ei kuitenkaan toteutunut kuten yliopistouudistuksen yhteydessä oli kaavailtu. Keväällä 2015 tehdyt leikkaukset ja apteekkikompensaation poistaminen osoittivat tämän viimeistään:
”Sipilän hallitus onnistui siten rikkomaan viimeisetkin rippeet niistä lupauksista yliopistojen taloudellisen autonomian kasvattamisesta, jotka yliopistouudistuksen yhteydessä annettiin. Indeksiehdon toistuvaan leikkaamiseen oli jo totuttu. Se, että yliopistouudistus perustui yhteisymmärrykseen siitä, että yliopistojen taloutta tulisi kohentaa eikä ainakaan heikentää, oli muutamassa vuodessa unohtunut. Tällainen luottamusta koetteleva kehitys on hyvä peruste sille, miksi yliopistojen autonomiaa tulisi kasvattaa”, Wilhelmsson kirjoittaa.
Lopullista arviota yliopistouudistuksen merkityksestä on hänen mukaansa vielä liian aikaista antaa. Wilhelmsson arveleekin, että yliopisto on todella autonominen ehkä 50 vuoden kuluttua.
”Yliopistolain kasvattama yliopistojen hallinnollinen autonomia antaa yliopistoille monessa suhteessa liikkumavaraa. Sen sijaan niiden taloudellinen autonomia on vielä heikoissa kantimissa. Sen kehittämiseen yliopistouudistus kuitenkin tarjoaa pitkällä aikavälillä uusia mahdollisuuksia.”
Lisätietoa kirjasta ja sisällys Gaudeamuksen verkkosivuilla.
Arvostelukappaleet
lasse.leminen@gaudeamus.fi
p. 050 466 4910
Arvostelukappale on saatavilla myös pdf-muodossa.
Kirjoittaja
Thomas Wilhelmsson, kansleri (emeritus), on Helsingin yliopiston siviili- ja kauppaoikeuden professori (emeritus). Hän toimi Helsingin yliopiston vararehtorina vuosina 1998–2008, rehtorina 2008–2013 ja kanslerina 2013–2017. Wilhelmsson on myös Uppsalan, Oslon ja Tarton yliopistojen kunniatohtori ja toiminut Åbo Akademin ja Ylen hallituksen puheenjohtajana ja Tukholman yliopiston hallituksen varapuheenjohtajana.
Yhteystiedot: thomas.wilhelmsson@helsinki.fi
Thomas Wilhelmsson
Yliopistouudistus. Tarkoitus, toteutus ja tulokset
ISBN 9789523451483
Gaudeamus 2021